Miętowe kruche ciasteczka

Miętowe kruche ciasteczka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Delikatne i kruche ciasteczka z miętą. Miętą w tym roku też obrodziła więc obowiązkowo pojawiły się ciasteczka z miętą. Pyszne, polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • masło lub margaryna 220 g
  • budyń waniliowy 40 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier puder 60 g
  • listki mięty ok. 18 g
  • ew. wiórki czekolady z migdałami

Przygotowanie

  1. Około 28 ciasteczek.
    Miętę opłukać, osuszyć i rozdrobnić.
    Obie mąki mieszamy z pudrem i budyniem.
    Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i miętę.
    Wszystko miksujemy na gładką masę lub zagniatamy.
    Gotowe ciasto schładzamy 30 minut, następnie formujemy kulki wielkości malutkiego orzecha włoskiego, lub nawet mniejsze.
    Kulki ciasta rozkładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
    Każdą kulkę spłaszczamy stemplem, podstawą kieliszka lub szklanką.
    Wierzch możemy obłożyć kawałkami czekolady.
    Ciasteczka pieczemy w 190 C około 25 minut.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 03 lipca
Śliczne ciacha!
U mnie też mięta obrodziła, ale na razie przerabiam ją głównie na mohito ;P
KORAL 04 lipca
:)Też dobrze. U mnie z alkoholem nie za bardzo, ale kiedyś lubiłam.
Składniki
  • mąka pszenna 300 g
  • masło lub margaryna 220 g
  • budyń waniliowy 40 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier puder 60 g
  • listki mięty ok. 18 g
  • ew. wiórki czekolady z migdałami
Składniki