Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierniczki bez drożdży. Miękkie zaraz po upieczeniu.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 635
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 503
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 635
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 503
Składniki
Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do pierniczków wymieszać ze sobą i wysypać na stolnicę. W środku zrobić dziurkę na jajko, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, miód i śmietanę. Całość zgnieść na miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na dość grube placki - jeśli ciasto będzie cienkie, pierniczki będą twarde. Podczas wałkowania posypać stolnicę mąką, inaczej ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Wycinać pierniczki, układać na blasze uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Pierniczki piec przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C.
Lukier. Białko ubić z solą, na końcu dodać cukier puder i sok z cytryny, miksujemy ok 1 minuty. Tak przygotowanym lukrem zdobić pierniczki np. za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniczki bardzo długo utrzymują świeżość i miękkość. Możecie je przechowywać w szklanym, ceramiczny lub blaszanym pojemniczku, albo od razu zawiesić na choince :)