Miekkie pierniczki

Miekkie pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)

Składniki

  • mąka pszenna 4 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • przyprawa korzenna 1 op. (2 dag)
  • masło 10 dag
  • miód 3 czubate łyżki
  • drożdże świeże 5 dag
  • jajko 1
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania pierników

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, lekko przestudzić, następnie wkruszyć drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać skłądniki płynne i jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować (można podsypać odrobiną mąki) na grubość ok. 1cm (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym białkiem, piec około 8-10 minut (nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 185°C. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tych proporcji wychodzi ok. 60 pierników.

  2. Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (13)

Futka 17 grudnia 2015
Pyszniusie :D
GREGORHSPEED 17 grudnia 2015
:P Mniam!
renka 18 grudnia 2015
Extra super są :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 4 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • przyprawa korzenna 1 op. (2 dag)
  • masło 10 dag
  • miód 3 czubate łyżki
  • drożdże świeże 5 dag
  • jajko 1
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania pierników
Składniki