Mięciutkie, pyszne pierniczki w różnych odsłonach:

Mięciutkie, pyszne pierniczki w różnych odsłonach:
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Wypróbowałam wiele różnych przepisów ale te - są najlepsze. Polecam. Mogą być przechowywane nawet do 2-ch miesięcy w szczelnie zapakowanych pojemniczkach.

Składniki

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g smalcu
  • 1,5 kg mąki (w tym 1 szklanka mąki razowej)
  • 6 całych jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka

Przygotowanie

  1. Miód, cukier, margarynę i smalec roztopić. Ostudzić.
    Dodać zmiksowane całe jajka.
    Stopniowo dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao
    W śmietanie rozmieszać sodę i amoniak. Dodać do mąki.
    Połączyć wszystkie składniki nożem, następnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
    Ciasto jest "wolne" ale takie powinno być.
    Przełożyć do miski, z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, owinąć folią i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce-ale nie do lodówki.
    Po tym czasie ciasto porządnie wyrobić by zmiękło. Jeśli będzie się kleić do blatu, podsypać mąką.Podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec pierniczki przez 8 minut.
    Pilnować dokładnie czasu pieczenia, bo będą twarde i nie zmiękną.

  2. Cukier puder przesypać do głębokiej , plastikowej miski.
    Dodać 3-4 łyżki gorącego mleka i ucierać aż stanie się gęsty i lśniący.
    Lukrować upieczone pierniczki i dowolnie dekorować.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 listopada 2020
Super:)
Składniki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g smalcu
  • 1,5 kg mąki (w tym 1 szklanka mąki razowej)
  • 6 całych jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka
Składniki