Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amoniaczki są kruche, mięciutkie, nie wysychają zbyt szybko.
stolnica, wałek do ciasta, foremki, nóż, widelec, blaszki do pieczenia
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 17
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 230
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 152
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 17
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 230
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 152
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, siekamy nożem lub zgniatamy rękami ( ja wolę ten drugi sposób ), na środku robimy dołek. Jogurt, żółtka, jajko, amoniak oraz kurkumę mieszamy w małej miseczce widelcem lub rózgą cukierniczą, wylewamy do dołka w mące. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto jest najlepiej podzielić na dwie połowy.
Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy dowolne kształty foremkami. Amoniaczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mogą być układane dość blisko siebie, ciastka wyrastają raczej do góry niż na boki.
Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem , najlepiej grubym. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią na jasno złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
Amoniaczków z tej porcji wyjdzie nam dość dużo, tak więc można zmniejszyć porcję o połowę lub włożyć ciasteczka do woreczka foliowego i przechować przez kilka dni.