METROWIEC bez pieczenia

METROWIEC bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Pewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje.

Składniki

  • 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
  • 20 kakaowych herbatników
  • śmietana kremówka 36 % 200 ml
  • ser Mascarpone 250 g
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Nutella ok. 150 g
  • Posypka zmielone pestki dyni

Przygotowanie

  1. Serek powinien mieć temperaturę pokojową.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
    Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy serek.
    Blaszka 33 X 10 cm.
    Stawiamy blaszkę pionowo, układamy kakaowy herbatnik i łyżeczkę jasnego kremu.
    Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry.
    Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą.

  2. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni.
    Ciasto pozostawiamy około godziny w tem. pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Potem ciasto kroimy pod skosem.

Komentarze do przepisu (9)

Kate85 24 marca 2018
Wow! Supcio :)
koko6 25 marca 2018
Bardzo fajny przepis,w sam raz kiedy jest mało czasu a deser jest potrzebny.Pozdrawiam.
Maudie 25 marca 2018
Bez pieczenia metrowca jeszcze nie robiłam więc czas to zmienić :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
  • 20 kakaowych herbatników
  • śmietana kremówka 36 % 200 ml
  • ser Mascarpone 250 g
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Nutella ok. 150 g
  • Posypka zmielone pestki dyni
Składniki