Mega pulchne ciasto z truskawkami

Przepis dnia 2021-07-01
Mega pulchne ciasto z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Niesamowicie puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owoocami

Składniki

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 130 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 100 g roztopionego masła
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g owoców (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar) + 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki

  2. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
    Dodaj śmietanę i przestudzone masło, wymieszaj szpatułką
    Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch partiach do ciasta, wymieszaj szpatułką
    Wylej gotowe ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
    Na górze poukładaj owoce, posyp łyżką cukru
    Piecz przez ok 40-50 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)
    Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Apetycznie wygląda:)
SlodkiBlog 28 czerwca
Dzięki :)
nela55 07 sierpnia
Jakie wymiary tortownicy ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 130 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 100 g roztopionego masła
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g owoców (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar) + 1 łyżka cukru
Składniki