Mazurki

Mazurki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mona83
Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami

Składniki

  • Mąka krupczatka 35 dkg
  • masło 20 dkg
  • cukier puder 5 dkg
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • zółtka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • puszka masy kajmakowej
  • do dekoracji bakalie, perełki, pisaki, itp.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrami ,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło, połączyć z mąką, dodać żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm. wyciąć mazurki. Ułożyć na papierze do pieczenia, ponakłuwać widelcem dziurki i upiec w temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut.

  2. Do dekoracji użyłam masę kajmakową ,skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę, rodzynki, ananasa, morele.

Składniki
  • Mąka krupczatka 35 dkg
  • masło 20 dkg
  • cukier puder 5 dkg
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • zółtka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • puszka masy kajmakowej
  • do dekoracji bakalie, perełki, pisaki, itp.
Składniki