Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek z pomarańczą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, szczyptę soli, jedno żółtko oraz cukier puder. Przygotowane posiekaj ostrym nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto wyjmij. 1/2 porcji odkrój. Resztę rozwałkuj na prostokątny placek.
Z odłożonego ciasta zrób wałeczek. Prostokątny placek ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Brzeg posmaruj połową rozmąconego żółtka, przyklej wałeczek. Resztę żółtka wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj środek mazurka. Ciasto piecz 20 min w 180 st.
Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia. Rozsmaruj na cieście. Pozostaw do zastudzenia. Ozdób pomarańczami i zielonym lukrem.
Czas ok. 40 min; porcja – 410 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety