Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Tradycyjny, kruchy i cudownie słodki mazurek z kajmakiem, niezastąpiony na wielkanocnym stole, zapraszam:)

Składniki

  • mąka krupczatka, 300g
  • masło, 200g
  • cukier, 80g
  • jajko, 1 szt
  • żółtka ugotowane na twardo, 3 szt
  • puszka kajmaku, 1 szt

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka i ugotowanych żółtek przetartych przez sitko zagnieść ciasto, owinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

  2. Gdy ciasto się schłodzi mniej więcej 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę prostokątną lub okrągłą, lub tak jak ja- uformować dowolny kształt. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i dolepić do brzegów ciasta.

  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Na upieczone, schłodzone ciasto wyłożyć kajmak z puszki, udekorować wedle upodobań orzechami, owocami lub czekoladowymi jajkami.

Komentarze do przepisu (8)

bea12345 27 marca 2013
Gotowana puszka to NIE kajmak !!!!!!!!!
Kocurekwkuchni 27 marca 2013
Oczywiście najlepiej gotować kajmak z mleka i cukru lub miodu mieszając około pół godziny aż zrobi się... Czytaj całość »
Oczywiście najlepiej gotować kajmak z mleka i cukru lub miodu mieszając około pół godziny aż zrobi się gęsty. W przypadku braku czasu rozwiązaniem wg mnie optymalnym jest kupno masy, ale tylko takiej, gdzie w składzie surowcowym jest tylko mleko i cukier, żadnych dodatkowych składników.
Maudie 27 marca 2013
Jak malowany:)Piękny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka krupczatka, 300g
  • masło, 200g
  • cukier, 80g
  • jajko, 1 szt
  • żółtka ugotowane na twardo, 3 szt
  • puszka kajmaku, 1 szt
Składniki