Mazurek z dżemem z porzeczki i bezą na winie

Mazurek z dżemem z porzeczki  i bezą na winie
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rusty_fork
Przepyszny mazurek z bezą na winie, nie tylko na Wielkanoc

Składniki

  • dżem porzeczkowy
  • Spód:
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Beza:
  • 2 białka
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z funkcją termoobiegu przez około 15 min.

    Po wyjęciu z pieca studzimy. Smarujemy warstwą porzeczkowego dżemu. Przygotowujemy bezę.

    Białka ubijamy na sztywno. W rondlu gotujemy wino z cukrem około 3 minuty od momentu zagotowania płynu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Bezę przekładamy do rękawu cukierniczego i ozdabiamy tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni ( funkcja górna grzałka/ grill) na około 2-3 minuty. Pilnujcie, aby za mocno się nie przypiekła;)

Komentarze do przepisu (1)

Jagodzianka17 14 kwietnia 2017
Pieknie sie prezentuje
Składniki
  • dżem porzeczkowy
  • Spód:
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Beza:
  • 2 białka
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g cukru
Składniki