Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez mazurka. Mazurek z galaretką ma delikatny smak i jest szybki w wykonaniu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto, które przypadnie do gustu chyba każdemu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Z podanych składników ( z wyłączeniem galaretki) zagniatam ciasto, które następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i formuję odpowiedni kształt. Ze skrawków ciasta formuję warkocz, którym oklejam brzegi mazurka. Piekę 15-20 minut w 180 st. C.
Galaretkę dokładnie rozpuszczam w 0,5 szklanki wrzącej wody. Gdy lekko zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko) wlewam galaretkę na powierzchnie mazurka i pozostawiam w chłodnym miejscu.