Mazurek Wielkanocny Cioci Marty

Przepis dnia 2013-03-27
Mazurek Wielkanocny Cioci Marty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wspaniały, maślany, jeden z niezastąpionych smaków Wielkanocy, zapraszam!

Składniki

  • masło, 250g+15g
  • Mąka pszenna, 250g
  • cukier, 250g
  • jajka, 4
  • mleko, 100ml
  • czekolada gorzka, 100g

Przygotowanie

  1. 250g masła, mąkę, cukier i jaja umieścić w misie i wyrabiać 20-25 minut za pomocą miksera (lub wersja dla siłaczy: 50 minut ucierać ręcznie). Formę o wymiarach około 36x24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-155 stopni i piec mniej więcej godzinę.

  2. Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę Mleko zagotować, do gorącego dodać czekoladę w kawałkach, wymieszać do rozpuszczenia i dodać masło, mieszać aż otrzymamy jednolitą, błyszczącą polewę. Rozprowadzić na cieście, udekorować np. połówkami migdałów.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 25 marca 2013
wspaniały mazurek, takie są właśnie najlepsze, tzn proste, szybkie w wykonaniu i nie przeładowane dekoracjami,... Czytaj całość »
wspaniały mazurek, takie są właśnie najlepsze, tzn proste, szybkie w wykonaniu i nie przeładowane dekoracjami, 6ka ode mnie ! :)
Kocurekwkuchni 25 marca 2013
Dziękuję Capri!
Maudie 25 marca 2013
Prosty,fajniutki mazurek,czego chcieć więcej?:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • masło, 250g+15g
  • Mąka pszenna, 250g
  • cukier, 250g
  • jajka, 4
  • mleko, 100ml
  • czekolada gorzka, 100g
Składniki