Mazurek śmietanowy

Mazurek śmietanowy
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Smaczny i prosty dwukolorowy mazurek

Składniki

  • CIASTO
  • 20 dkg. mąki krupczatki
  • 10 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 5 dkg. cukru
  • Pomada:
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 20 dkg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • łyżka kakao
  • Dekoracja:
  • rodzynki, migdały, skórka kandyzowana z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Trochę ciasta odłożyć, a resztę wyłożyć na mazurkową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Z odłożonego ciasta uformować wałeczek i położyć po przekątnej ciasta. Piec w tem.200st.C przez 15 minut.

  3. Do rondla wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy, gotować na małym ogniu stale mieszając ok.10 mn.Zdjąć z ognia i szybciutko utrzeć drewnianą łyżką, wylewając połowę masy na mazurka do przekątnej, a do drugiej połowy dodać wcześniej przesiane kakao i również szybkim ruchem utrzeć. Wylać na drugą połowę mazurka. Polewa szybko zastyga, dlatego należy wykonać ją dość energicznie.

  4. Dekorujemy mazurka wg własnego uznania. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 25 marca 2013
świetny jest ! 6 :)
Konto usunięte 25 marca 2013
Przeuroczy , widać w nim duszę artysty :)))
irma 25 marca 2013
Dzięki dziewczyny.
Przepraszam, że zdjęcie nie jest pionowe, ale gdy je przekręciłam, to nie mogłam dodać... Czytaj całość »
Dzięki dziewczyny.
Przepraszam, że zdjęcie nie jest pionowe, ale gdy je przekręciłam, to nie mogłam dodać do przepisu.
Pozdrawiam świątecznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • 20 dkg. mąki krupczatki
  • 10 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 5 dkg. cukru
  • Pomada:
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 20 dkg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • łyżka kakao
  • Dekoracja:
  • rodzynki, migdały, skórka kandyzowana z pomarańczy
Składniki