Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek pomarańczowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
75 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 30 gr • Przepis na ok. 36 porcji.
Ciasto: do miski wsypuję suche, następnie pozostałe, na końcu wlewam wodę. Wyrabiam szybko elastyczne ciasto. Blaszkę (36 x 30 cm) wykładam pergaminem i wylepiam ciastem (nie wałkuję go). Nakłuwam je widelcem. Piekę ok. 45 min w temp. 160°C.
Masa: pomarańcze szoruję, sparzam i ścieram na tarce o drobnych oczkach (razem ze skórką). Jabłka obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach. Owoce zasypuję cukrem, przesmażam na wolnym ogniu do zgęstnienia. Mieszam, lekko studzę. Masę rozprowadzam na ciepłym cieście, dekoruję.
Ciasto można upiec wcześniej, przed świętami. Rozpływa się w ustach. Bożena Fryc z AlwerniŹródło: Kobieta i życie