Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek pod marcepanem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Oczyść marchewki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółtka utrzyj z połową cukru i łyżeczką skórki z cytryny. Białka ubij z resztą cukru i łyżką soku z cytryny. Masy połącz, dodaj starte migdały ze skórką, mąkę ze szczyptą soli, proszek do pieczenia i posiekane pestki dyni.
Blachę z wyższą krawędzią wyłóż pergaminem. Rozsmaruj gotowe ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw w blaszce do ostygnięcia, a potem wyjmij.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Jeden posmaruj połową marmolady. Przykryj drugim blatem. Posmaruj powierzchnię resztą marmolady.
Masę marcepanową zagnieć z kilkoma kroplami zielonego barwnika, rozwałkuj na cienki placek o rozmiarach ciasta, ułóż na wierzchu. Pokrój mazurek na 16 kwadratów.
Każdy ozdób kandyzowaną wiśnią. Wokół wisienek poukładaj pestki słonecznika.
Czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety