Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek orzechowy w waflach"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Cukier wsyp do rondelka, dodaj 5-6 łyżek wody. Mieszając, ugotuj syrop tak, aby nabrał delikatnego złotego koloru. W osobnym rondlu zagotuj miód, cały czas mieszając. Wrzący przelej do syropu i dokładnie wymieszaj.
Z białek ubij w rondlu sztywną pianę. Ustaw rondel na bardzo małym ogniu i, mieszając, powoli dolewaj gorący syrop. Mieszaj, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsyp posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wanilii.
Ciepłą masą przekładaj wafle. Możesz pokroić je na mniejsze części, gdy będą jeszcze ciepłe, ale nie jest to konieczne. Podgrzej polewę czekoladową, 2 łyżki odłóż, resztą posmaruj pół mazurka.
Masę marcepanową zagnieć z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłóż 2 łyżeczki masy, z czego jedną zabarw na czerwono. Pozostałą masę podziel na 3 części, jedną zabarw na piaskowo, a pozostałe 2 części – na żółto.
Z żółtej masy ulep kurczaczki. Z czerwonej zrób im dzióbki i kokardki. Kurczaczki umieść na mazurku. Piaskową masę rozwałkuj, wytnij z niej dróżkę dla kurczaków. Odłożoną polewą czekoladową narysuj gałązki i napis, a z niebarwionej masy marcepanowej ulep bazie. Końcówki pomaluj czekoladą.
<strong>: 75 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie