Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Najlepszy mazurek jaki do tej pory udało mi się upiec.

Składniki

  • 150 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody
  • migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
  • ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie

  1. Do miski włóż margarynę, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

  2. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

  3. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj. I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem. I piecz w 180st.C około 20 minut.

  4. Przygotuj pomadę. Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.

  5. Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

  6. Odstaw na chwilę do zastygnięcia.

  7. Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.

  8. Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 24 marca 2018
Święta! Świeta! Święta!
Maudie 24 marca 2018
Piękne :))))
Docherro 24 marca 2018
Pyszny...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody
  • migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
  • ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
Składniki