Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek orzechowy"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
Składniki
Wsyp do miski mąkę i cukier, dodaj masło i rozetrzyj palcami na wiórki. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Natłuść formę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż suchą fasolą (nie zrobią się bąble w czasie pieczenia). Piecz 15 minut, po czym usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut.
Masa orzechowa: Podpraż orzechy na suchej patelni (5 minut). Wymieszaj jajka, miód, roztopione i ostudzone masło oraz brązowy cukier. Wyłóż część masy na ciasto. Powtykaj w nią orzechy. Polej resztą masy. Wstaw mazurek do piekarnika. Piecz ok. 25 minut (aż masa zastygnie).
12 porcji
zł porcja
Czas 70 min
282 kcalŹródło: Olivia