Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek nugatowo-bakaliowy"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 184
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 184
Składniki
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 415 kcal. Cena porcji: 1,40 zł
Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka przetarte przez sitko. Ew. dolej 2–3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oderwij kawałek ciasta (na ramkę w kształcie serca). Resztę schłodzonego ciasta rozwałkuj na cienki placek.
Wylep nim spód i brzeg przygotowanej tortownicy (do wysokości ok. 2–3 cm). Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego serce. Ułóż je na placku.
Spód mazurka ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 25–30 minut. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem albo marmoladą.
Posyp rozdrobnionymi bakaliami, posiekanymi orzechami i skórką z pomarańczy (trochę skórki odłóż do dekoracji). Krem nugatowy lekko podgrzej. Posmaruj nim bakalie. Mazurek udekoruj odłożoną skórką pomarańczy i ew. suszoną żurawiną.Źródło: Tina