Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, cieniutki, idealnie kruchy mazurek z konfiturą morelową i prażonymi migdałami.
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 29
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 46
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 939
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 90
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 29
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 46
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 939
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 90
Składniki
Zimne masło, cukier puder, mąkę, proszek, żółtka i esencję migdałową zagniatamy szybko, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy ( ciasta starczy na dużą blachę) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformować wałeczki wg naszej inwencji twórczej, Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumieniania. Pilnować, aby się nie przypaliło, ciasto jest cieniutkie i mega kruche.
Mój mazurek obłożony jest domową konfiturą morelową, lekko kwaskowatą, co znakomicie przełamuje słodycz kajmaku. Podprażone płatki migdałowe doskonale chrupią, a orzechy, żurawina i morele stanowią uwieńczenia naszego małego dzieła. Całość polana rozpuszczoną mleczną czekoladą. Mnóstwo kalorii, ale kiedy jeśli nie w Wielkanoc ...:)