Mazurek marcepanowy

Mazurek marcepanowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 60 g cukru pudru 2 żółtka ugotowane na twardo 2 żółtka surowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Obłożenie: 250 g konfitury morelowej 200 g marcepanu
  • Dekoracja: perełki cukrowe złote i kolorowe cukrowe motylki złoty barwnik spożywczy

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
    Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.

    Obłożenie:
    Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę morelową. Marcepan wałkujemy tak by pokrył całe ciasto. Marcepanem obkładamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Ja pomalowałam marcepan złotym barwnikiem, brzeg ozdobiłam złotymi perełkami, a na środku ułożyłam napis Alleluja z kolorowych perełek.

Składniki
  • Ciasto: 250 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 60 g cukru pudru 2 żółtka ugotowane na twardo 2 żółtka surowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Obłożenie: 250 g konfitury morelowej 200 g marcepanu
  • Dekoracja: perełki cukrowe złote i kolorowe cukrowe motylki złoty barwnik spożywczy
Składniki