Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek królewski z konfiturą"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 615
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 615
Składniki
Przepis przysłała Bogumiła Rybkowska z Nowej Wsi
Masło utrzyj. Dodaj surowe i gotowane żółtka, utrzyj. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkuj, wykrój prostokąt. Ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Ułóż skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 200°C.
Konfitury podgrzej oddzielnie, przetrzyj przez gęste sito. Nakładaj na przemian na ciasto tak, by powstała dwukolorowa szachownica. Udekoruj migdałami, schłodź.Źródło: Chwila dla Ciebie