Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: annaw15
Pyszne, słodkie, świąteczne ciasto

Składniki

  • maka krupczatka - 300 g
  • masło - 200 g
  • cukier - 100 g
  • żółtka - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 1 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 słoiczek
  • masa krówkowa kajmak
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Z mąki, zimnego masła, cukru, żółtek i śmietany zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wyższe brzegi. Nakłuć widelcem.

  3. Piec w temperaturze 180 stopnie przez około 20-30 minut

  4. Na wystudzone ciasto posmarować dżem porzeczkowy, a następnie masę korówkową. udekorować dowolnie bakaliami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 marca
Super:)
Składniki
  • maka krupczatka - 300 g
  • masło - 200 g
  • cukier - 100 g
  • żółtka - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 1 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 słoiczek
  • masa krówkowa kajmak
  • bakalie do dekoracji
Składniki