Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek kajmakowy"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 282
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 282
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Składniki
Z przesianej mąki, cukru, tłuszczu, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagniatam kruche ciasto. Jeśli jest za twarde, wlewam łyżkę śmietany.
Ciasto wałkuję na prostokąt o 1,5 cm większy z każdego boku niż forma. Następnie, radełkiem, odcinam z każdej strony pasy, o które ciasto było za duże. Spód przenoszę na blaszkę. Boki ciasta smaruję białkiem. Przylepiam do nich kuleczki sporządzone z odciętych pasków. W ten sposób uzyskuję ozdobny brzeg mazurka. Piekę 30 minut w 180°C. Wyjmuję i studzę.
Zimne ciasto smaruję masą kajmakową. Na wierzchu układam pokrojone w paski śliwki. Rozpuszczam czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewam wierzch. Tak samo postępuję z białą czekoladą, rozpuszczoną z drugą łyżką mleka.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 228 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 87 g
<strong>Jadwiga Kwiek, Zakliczyn</strong>Źródło: Rewia