Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
najprostszy mazurek i moim zdaniem najsmaczniejszy :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • masło 30 dag
  • cukier 15 dag
  • żółtka 4
  • mąka 0,5 kg
  • woda 50 ml
  • Masa:
  • masa kajmakowa (u mnie truflowa) 38-40 dag
  • masło do masy 10 dag

Przygotowanie

  1. Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto podzielić na 2 cześci. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę (22 x 27cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, z reszty uformować brzegi mazurka i ułożyć je w blaszce. Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam listki do dekoracji. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.

  2. Masa: Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę kajmakową, ucierając do połączenia składników.
    Wystudzone ciasto posmarować masą i ozdobić według uznania. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (8)

Obserwator 19 kwietnia 2014
Fakt, smaczne. Pozdrawiam Świątecznie.
Ewaaa 19 kwietnia 2014
pewnie, że pyszny, Wesołych Świąt Marzenko ! :)
Maudie 19 kwietnia 2014
Śliczny i pyszny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • masło 30 dag
  • cukier 15 dag
  • żółtka 4
  • mąka 0,5 kg
  • woda 50 ml
  • Masa:
  • masa kajmakowa (u mnie truflowa) 38-40 dag
  • masło do masy 10 dag
Składniki