Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Najłatwiejsze do wykonania ciasto, prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta.

Przygotowanie

  1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
    Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
    Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

  2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
    Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.

  3. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii (nie przypalić).

  4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
    Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

Komentarze do przepisu (4)

ciacho50 27 marca 2017
Piękny i pyszny widok. Chciało by się kawałeczek :)
asia67 28 marca 2017
To muuuuusi być pyszne
Nemezja 28 marca 2017
Dziękuję:) Proszę bardzo, polecam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki