Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek cygański z bakaliami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9000
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 201
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 472
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9000
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 201
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 472
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojony na kawałeczki tłuszcz, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, uformuj w kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz 15 min w temp. 200°C. Wystudź.
Daktyle, figi i migdały drobno posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie bakalie, dodaj mąkę, wymieszaj. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem. Białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj bakalie, wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż na upieczony spód ciasta. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Piecz 40 min w temp. 180°C.
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej wierzch wystudzonego mazurka. Udekoruj polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie