Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis na maślany krem karmelowy do tynkowania tortów, oraz jako krem do ciast, babeczek i makaroników.

Składniki

  • masło (230 g)
  • karmel solony (200 g)
  • cukier puder (200 g)

Przygotowanie

  1. Masło i karmel miksujemy około 3 minut, aż uzyskamy gładką i puszystą masę. Dodajemy połowę cukru pudru i miksujemy na niskich obrotach miksera do momentu, aż cukier się zmiesza. Następnie dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy zwiększając obroty miksera do średnio wysokich. Miksujemy około 3 minut, aż krem stanie się gładki, i puszysty.

  2. Uwagi:
    1. Krem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu, a w zamrażalniku do 3 miesięcy. Gdy rozmrozimy krem, należy go ponownie ubić w mikserze do puszystści.
    2. Z tego przepisu wystarczy kremu na 24 babeczki.
    3. Kremu starczyło mi do otynkowania tortu składającego się z 4 blatów ośrednicy 20 cm. Dodałam go też odrobinę między blatami. (zdjęcie poniżej)
    4. Krem maślany w lodówce twardnieje i dlatego zanim podamy ciasto/tort należy doprowadzić do temperatury pokojowej.
    5. Jest to krem typu amerykańskiego, bardzo słodki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 stycznia
Pyszności ;)
Składniki
  • masło (230 g)
  • karmel solony (200 g)
  • cukier puder (200 g)
Składniki