Maślany, cytrynowy placek z jabłkami

Maślany, cytrynowy placek z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Są wypieki, które zaskakują. Człowiek coś tam ukręci w makutrze, coś tam dorzuci, coś tam doprawi, coś tam docukrzy, a potem, już po upieczeniu dziwuje się, jaki to dało świetny efekt. Ten placek jest prawdopodobnie jednym z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłam, a piekę bardzo dużo. Niesamowicie puszysty, rozkosznie maślano-cytrynowy, a jabłka rozpływają się w ustach. Wierzcie lub nie, ale ¾ blachy zjadłam samodzielnie... na raz... Nie żałuję!

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180g masła
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • ok. 1i ½ kg jabłek (ja zużyłam 8 małych sztuk)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę kilkakrotnie nacinamy wzdłuż po zewnętrznej stronie. Podczas pieczenia takie nacięcia delikatnie się rozejdą tworząc uroczy wzorek. Tak przygotowane jabłka obficie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę otartą z cytryny i znów przez chwilę miksujemy, aby ładnie rozłożyć ją w cieście. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz śmietanę, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni połówki jabłek (nacięciami do góry), lekko dociskając, aby zagłębić je nieco w cieście.

  3. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, odmiany i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Komentarze do przepisu (3)

rumianka 13 października 2015
super przepis ,dodaje do ulubionych :-)
monika1978 13 października 2015
Bardzo dobry, właśnie upiekłam, u mnie 45 minut, góra/dół. Pozdrawiam.
annapiedziak 14 października 2015
Bardzo mi miło i również pozdrawiam!
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180g masła
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • ok. 1i ½ kg jabłek (ja zużyłam 8 małych sztuk)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Składniki