Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)

Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem maślanki i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami, które posypałam mielonym cynamonem, kardamonem oraz szczyptą zmielonego goździka. Na wierchu chrupiąca kruszonka. Wyszło znów pyszne ciasto jak u babci.

Składniki

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • kieliszek białego rumu
  • 200 ml maślanki
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • Szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 gramów zimnego masła 82%
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • zmielony kardamon na czubek łyżeczki
  • zmielony goździk szczypta
  • owoce: śliwki, morele, truskawki, maliny
  • Cukier puder do posypania przed podaniem

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.

    Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy świeże owoce.


    Cynamon, mieszamy z kardamonem i goździkiem. Owoce posypujemy przyprawami i schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • kieliszek białego rumu
  • 200 ml maślanki
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • Szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 gramów zimnego masła 82%
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • zmielony kardamon na czubek łyżeczki
  • zmielony goździk szczypta
  • owoce: śliwki, morele, truskawki, maliny
  • Cukier puder do posypania przed podaniem
Składniki