Maślane kruche ciasteczka

Maślane kruche ciasteczka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Maślane, kruche, delikatne i pyszne ciasteczka. Kiedy je piekłam w domu unosił się piękny maślany zapach. Rozpływają się w ustach zaraz po pierwszym kęsie. Dodatkową zaletą ciasteczek jest to, że mogą poleżeć dłużej…oczywiście jeśli damy im szansę ????

Składniki

  • 20 dkg masła
  • cukier wanilinowy 16 g
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasteczka zagniotłam. Schłodziłam ciasto w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka.

  2. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 14-15 minut.
    Oprószyłam cukrem pudrem gdy wystygły.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 12 stycznia
W sam raz do kawki:)
SlodkoSlodka83 13 stycznia
Takie ciacha zawsze smakują :-)
fafiatko 13 stycznia
Pyszne do podgryzania!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dkg masła
  • cukier wanilinowy 16 g
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo cukier puder do posypania
Składniki