Maślane ciasteczka z marmoladą

Maślane ciasteczka z marmoladą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
To zdecydowanie najlepsze maślane ciasteczka, jakie jadłam do tej pory - delikatnie kruche, maślane, intensywnie śmietankowe z konfiturą truskawkową. Dodatkowym ich plusem jest to, że robi się je bardzo szybko. Ciasto nie wymaga wałkowania ani wykrawania. Ciasteczka formuje się na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego, a składniki dodatkowe tj. olejki zapachowe czy konfitury to dowolność :)

Składniki

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru szczypta soli
  • olejek śmietankowy i ekstrakt waniliowy konfitura

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, kilka kropel olejku śmietankowego i ok 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

  2. Mąki przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy maślanej. Ucieramy do momentu połączenia składników.

  3. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niego okrągłe ciacha. Na wierzchu każdego robimy dołek i wkładamy do niego po 1/3 łyżeczki marmolady. Ciastka pieczemy 12 - 15 minut (w zależności od ich wielkości) przy funkcji termoobiegu.

  4. zdj

  5. zdj

  6. zdj

Komentarze do przepisu (8)

Futka 17 października 2014
Świetne ciasteczka! Małe pychotki z marmoladą :)
gogusia 17 października 2014
super :)
na pewno wypróbuję :)
Konto usunięte 17 października 2014
super ciasteczka i do wypróbowania :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru szczypta soli
  • olejek śmietankowy i ekstrakt waniliowy konfitura
Składniki