Maślane ciasteczka bezglutenowe

Maślane ciasteczka bezglutenowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pasjonata
Ciasteczka można wyciskać za pomocą maszynki jak i przy użyciu foremek. W smaku są idealne - pyszne, kruche - ale trzeba na nie uważać bo są mocno wciągające. :)

Składniki

  • 250g masła opcjonalnie – wegańskiej margaryny
  • 250 g cukru kryształu
  • 500 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie marmolada

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wyrobić ręcznie z cukrem, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, po chwili dodać jajko oraz 2 żółtka. Gęste ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 12 godzin.

  2. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkami wycinać ciasteczka i układać na blasze. Można dodatkowo udekorować je marmoladą. Piec do lekkiego przyrumienienia. Z każdym dniem będą coraz doskonalsze.


    Smacznego.

Składniki
  • 250g masła opcjonalnie – wegańskiej margaryny
  • 250 g cukru kryształu
  • 500 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie marmolada
Składniki