Maślane bułeczki

Maślane bułeczki
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Do tego tylko kubek mleka lub domowy dżem i nic więcej nam nie trzeba :) Te bułeczki choć drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko – zwłaszcza jeśli nasz robot kuchenny potrafi wyrabiać ciasto :) Jedyne co trzeba, to trochę czasu by ciasto wyrosło.

Składniki

  • Mąka - 600 g
  • Mleko - 1 szkl.
  • Drożdże - 40 g
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Żółtko - 2 szt.
  • Masło - 70 g
  • Sól - szczypta
  • Białko - 2 szt.
  • Czarnuszka - do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlewamy 125 ml ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia. Następnie wlewamy roztopione masło, wsypujemy przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godz.). Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek (oczywiście zależy od ich wielkości).

Składniki
  • Mąka - 600 g
  • Mleko - 1 szkl.
  • Drożdże - 40 g
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Żółtko - 2 szt.
  • Masło - 70 g
  • Sól - szczypta
  • Białko - 2 szt.
  • Czarnuszka - do posypania
Składniki