Maślana tarta z morelami w karmelu

Maślana tarta z morelami w karmelu
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Tarta z morelami w karmelu to ciasto wymagające trochę pracy ale gwarantuje, że efekt Was nie zawiedzie. Delikatne, maślane ciasto, morele wymieszane ze śmietankowym karmelem, zapieczone pod chrupiąca kratką z ciasta posypanego cukrem

Składniki

  • CIASTO
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • ŚRODEK
  • 1 i ½ kg moreli ( mogą też być brzoskwinie)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki
  • dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru

Przygotowanie


  1. Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    Dodać masło pokrojone w kostkę, wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Żółtko roztrzepać z cukrem. Dodać do ciasta razem ze śmietaną, zagnieść ciasto.
    Podzielić ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3 i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Następnie wyciągnąć 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.

  2. W tym czasie wypestkować morele, pokroić w ćwiartki i zasypać 1/3 szklanki cukru, odstawić.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto ponakuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut pod przykryciem i następnie 10 minut bez przykrycia. Wyjąć.
    Do garnka o grubym dnie wsypać cukier (pozostałe ½ szklanki) wlać wodę i postawić na ogniu, jak cukier się rozpuści i woda zagotuje zwiększyć gaz i gotować ok 10-15 minut aż zrobi się karmel ( nie mieszać tylko delikatnie poruszać garnkiem).
    Jak karmel ściemnieje i zacznie pachnieć zdjąć z ognia, dodać masło i śmietanę (będzie mocno bulgotać) i mieszać aż masło się rozpuści a karmel będzie gładki. Do sosu dodać sok który puściły brzoskwinie, zostawić do lekkiego ostygnięcia.

  3. Białko oddzielić od żółtka. Za pomocą pędzelka posmarować białkiem spód ciasta.
    Karmel wymieszać z morelami, dodać mąkę i całość delikatnie przemieszać.
    Wyłożyć na spód ciasta.
    Pozostałe ciasto rozwałkować w prostokąt ( długości średnicy ciasta), pokroić w paski i ułożyć w kratkę na cieście. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
    Piec 35 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 14 września
Pychota!
Składniki
  • CIASTO
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • ŚRODEK
  • 1 i ½ kg moreli ( mogą też być brzoskwinie)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki
  • dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru
Składniki