Masa cukrowa do zdobienia tortów

Masa cukrowa do zdobienia tortów
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepis na masę cukrową, która służy do zdobienia tortów w stylu angielskim.

Składniki

  • 80 dkg cukru pudru 10 dkg glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody
  • 15 dkg margaryny

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) .

    Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa przestaje chłonąć cukier puder, dodajemy również stopniowe margarynę .

    Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor . Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.

    *Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.

Składniki
  • 80 dkg cukru pudru 10 dkg glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody
  • 15 dkg margaryny
Składniki