Marmurkowy sernik malinowy

Przepis dnia 2017-05-31
Marmurkowy sernik malinowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Sernik z malinowym musem na kakaowym spodzie. Tak delikatny, że po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Mus malinowy: 400g mrożonych malin
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • Kruche ciasto: 150g mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowgo
  • 100g miękkiego masła
  • Masa serowa: 500g serka mascarpone
  • 600g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 100g śmietany kremówki
  • 5 jajek (M)
  • 100g cukru
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Maliny, cukier i cukier waniliowy wymieszać w garnku i cały czas mieszając zagotować aż cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito do garnka, w którym się gotowały. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i wymieszać z przetartymi malinami i ponownie zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.

  2. Formę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  3. Składniki na ciasto zagnieść, aby powstała kruszonka. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, przycisnąć łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyciągnąć, lekko ostudzić.

  4. Serki, śmietanę i jajka zmiksować, dodać cukier, skrobię i skórkę cytrynową. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu delikatnie wylać przetarte maliny i widelcem zrobić marmurek. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec następne 45 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonym drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić.


    Smacznego :)

Składniki
  • Mus malinowy: 400g mrożonych malin
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • Kruche ciasto: 150g mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowgo
  • 100g miękkiego masła
  • Masa serowa: 500g serka mascarpone
  • 600g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 100g śmietany kremówki
  • 5 jajek (M)
  • 100g cukru
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
Składniki