Marmurkowy sernik bez pieczenia

Marmurkowy sernik bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Fantastyczny i mega-kaloryczny sernik na zimno. Prosty do przygotowania choć czasochłonny, ze względu na czas tężenia masy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokruszone płatki owsiane wymieszać z posiekanymi orzechami i roztopionym masłem oraz rozpuszczoną czekoladą (25g). Przełożyć do małej tortownicy o średnicy 24cm, mocno ugnieść, odstawić do stężenia.

    W tym czasie utrzeć ser z cukrem na gładką masę, dodać jogurt i całość wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Kolejną czynnością jest rozpuszczenie żelatyny w zimnej wodzie, następnie mieszankę podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania, bo żelatyna straci swoje właściwości wiążące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej i wymieszać. Całość podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać roztopioną czekoladę deserową, do drugiej białą czekoladę.
    Wykładać do tortownicy naprzemiennie - raz masę jasną, raz ciemną. Na koniec delikatnie przemieszać widelcem aby powstał efekt marmurku.
    Schładzać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

    Smacznego!

Składniki
Składniki