Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowa babka makowa z wiśniami z kompotu"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
ok. 105 minut
Wiśnie przełożyć na sitko, poczekać, aż ociekną z zalewy. Masło (lub margarynę) utrzeć z 22,5 dag cukru i torebką cukru wanilinowego na puszystą masę. Kolejno wbijać do masy jajka. Następnie wsypywać mąkę uprzednio przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać 175 ml mleka. Całość dobrze wymieszać.
Formę z kominkiem (o poj. 2,5 litra) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować 2/3 przygotowanego ciasta. Posypać je wiśniami. Owoce delikatnie wcisnąć w ciasto.
Pozostałe ciasto wymieszać z makiem, resztą mleka i cukru. Wyłożyć na warstwę z wiśniami, lekko przemieszać widelcem.
Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 60-70 minut. Gotowe ciasto studzić około 10 minut w foremce. Potem ostrożnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babkę oprószyć cukrem pudrem.
Dla pięknego aromatu dodaje się do masy makowej parę kropli olejku arakowego (rumowego). Dla większej wilgotności mak można wymieszać z 2 łyżkami tartych jabłek.Źródło: Życie na gorąco