Marmurkowa babka (ciasto) z orzechami

Marmurkowa babka (ciasto) z orzechami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszne ciasto marmurkowe z dodatkiem orzechów. Pięknie prezentuje się na stole. Polecam przepis.

Składniki

  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy.

    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Wlewamy mleko i masło. Mikserem mieszamy składniki do połączenia. Orzechy siekamy nożem. Wsypujemy do ciasta mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne.

    Ciasto pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych,
  • cukier puder do posypania.
Składniki