Marlenka*

Przepis dnia 2010-11-07
Marlenka*
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Pyszne ciasto o rumowym smaku....

Składniki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Na ogniu rozpuścić masło, miód, cukier, dodać ocet i sodę (uwaga, wytworzy się piana), dodać jajka i cały czas mieszając obserwować kiedy masa stanie się brązowa. Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę. Wyrobić ciasto i odłożyć je na godzinę.

  2. Po godzinie rozwałkować dosyć cienko ciasto - ok. 6 placuszków na kształt tortownicy. Każdy placuszek należy piec przez 3-4 minuty w temp. 175 st. C. Dłuższe pieczenie może spowodować, że ciasto będzie twarde.

  3. MASA: Masę krówkową ubić z masłem i rumem. Masy nie wychodzi zbyt dużo, ale nie powinno jej być za dużo, bo jest słodka.

  4. Placki nasączyć kawą z rumem i poprzekładać naprzemiennie z masą. Ostatni placuszek rozkruszyć i wymieszać z orzechami. Tą mieszanką posypać ostatnią warstwę masy. Ciasto można podać najwcześniej 24h po zrobieniu, a najlepsze jest dwa dni później. Smacznego! *Przepis pochodzi z jednego z forów internetowych po moich modyfikacjach Listopad, 2010r.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 05 listopada 2010
Pysznie wygląda :)
wiola1100 05 listopada 2010
fajne ciacho,poproszę ten kawałeczek do kawusi którą właśnie popijam
LenaMS 05 listopada 2010
Z moim "Michałkiem" tworzyliby niezłą parkę ;) Napewno do wypróbowania!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki