Markizy w czekoladzie

Markizy w czekoladzie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami? Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… :) Pyszności. Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 i ¼ kostki masła (24 dag)
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek masła orzechowego
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.
    Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.

  2. Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem.
    Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.
    Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam każde ciastko.
    Czekam do zastygnięcia czekolady i gotowe.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (13)

CookWithMe 11 stycznia 2019
Jak smakowicie wygląda :)
Nevermore 11 stycznia 2019
Ja cie kręcę, ale pyszne ciacha :D Ciężko opanować łaknienie, jak się widzi takie słodkości, super, mniami :)
catha 15 stycznia 2019
Na pierwszy rzut oka widać, że przepyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 i ¼ kostki masła (24 dag)
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek masła orzechowego
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
Składniki