Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :)
  • CIASTO
  • -150g mąki -60g mąki ziemniaczanej- 60g cukru pudru
  • -3 ugotowane żółtka -150 g masła -opakowanie cukru waniliowego -1 łyżka kakao
  • KREM -150g masła -2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO kawałek białej czekolady do polania ciasteczek

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Składniki na ciasto dajemy do miski, mąkę przesiewamy, a ugotowane i ostudzone żółtka trzemy na tarce lub kruszymy rękami.
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
    Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.

  2. Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto, niezbyt cienko. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam w kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.

  3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją. Ciasteczka studzimy.

  4. KREM

    Jest to najłatwiejszy krem na świecie :)
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :)
    jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie masła.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

  5. Na jedno ciasteczko dajemy trochę kremu, przykrywamy drugim.
    Ciasteczka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Ja daję ją do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki :)

    Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
    Polecam gorąco-łatwe, szybkie i baaaardzo pyszne.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (14)

Docherro 18 kwietnia 2018
Rewelacyjne i smaczne:)
GREGORHSPEED 18 kwietnia 2018
Świetne ciastka <3 Przypominają mi smaki dzieciństwa, gdzie najpierw środek się wyjadało ;)
bryssska 18 kwietnia 2018
Super extra ciasteczka ;-)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :)
  • CIASTO
  • -150g mąki -60g mąki ziemniaczanej- 60g cukru pudru
  • -3 ugotowane żółtka -150 g masła -opakowanie cukru waniliowego -1 łyżka kakao
  • KREM -150g masła -2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO kawałek białej czekolady do polania ciasteczek
Składniki