Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowe muffinki z kremem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł.
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, jaja i olej, dodajemy marchew, roztrzepujemy. Płynne dodajemy do suchych, mieszamy, aby się połączyły. Wsypujemy orzechy i namoczone rodzynki, mieszamy.
Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy 20–30 minut w 180oC.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Partiami dodajemy mascarpone, esencję waniliową, skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy dużą porcję na ostudzone muffinki.
Wartość odżywcza sztuki 289 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 21 gŹródło: Rewia