Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marcepanowe pralinki"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 115
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 51
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 163
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 39
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 115
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 51
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 163
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 39
Składniki
Marcepan ugnieć na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Dopraw rumem i ewentualnie dodaj trochę cukru, aby masa była bardziej plastyczna. Jeśli słodkości przeznaczone są dla dzieci, zamiast alkoholu użyj esencji rumowej.
Masę marcepanową podziel na 40 części i uformuj z nich kulki. Z obu stron każdej kulki połóż po połówce orzecha (masa marcepanowa je sklei) i dobrze dociśnij – marcepan nie powinien zbytnio wystawać poza krawędzie orzechów. Wstaw do lodówki do stężenia.
Czekoladę i masło włóż do rondelka i, mieszając od czasu do czasu, rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jedną z połówek orzecha zanurzaj w roztopionej czekoladzie i odkładaj (orzechami bez czekolady do dołu) na papier do pieczenia. Poczekaj aż czekolada zastygnie.
<strong>Rady:</strong>
Jeśli ktoś lubi wytrawne słodkości, zamiast czekolady mlecznej warto użyć gorzkiej albo takiej, która ma 70 proc. kakao. Część pralinek można zrobić z jednym rodzajem czekolady, część z drugim.
(bez czasu tężenia): 30 minut Sztuka: 109 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie