Marcepanowe ciasteczka

Marcepanowe ciasteczka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
tak przez przypadek

Składniki

  • 150 g masy marcepanowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • aromat migdałowy lub rumowy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrobić na bezgrudkowe ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Po tym czasie wyjąć z lodówki i formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach. Widelcem spłaszczyć i zrobić wzorek w kratkę na każdym ciastku.

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 minut do złotego koloru.

Komentarze do przepisu (3)

Pani_Domu 18 kwietnia
Fajne ciasteczka, zwłaszcza jak ktoś uwielbia marcepan :)
Ewusssia 18 kwietnia
dzięki za wpis.a tak przy oka
zji jestem mężczyzną
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 150 g masy marcepanowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • aromat migdałowy lub rumowy
Składniki