Za bazę przyjąłem szklankę płatków migdałowych. Ile razy zwielokrotnicie przepis, zależy tylko od Was. Ostatnio zrobiłem masę z kilograma płatków migdałowych.. na pewno starczy na dłużej…
Do kielicha blendera wsypujemy szklankę obranych płatków migdałowych. Blendujemy na proszek. Do proszku migdałowego dodajemy dwie łyżki miodu lub syropu klonowego oraz kilka kropli olejku migdałowego. Ponownie blendujemy. Uzyskujemy plastyczną masę, którą możemy wyłożyć foremkę o dowolnym kształcie /jak na zdjęciu/ lub zrobić kuleczki, które posłużą jako nadzienie do suszonych śliwek.
Wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę.
Obie te formy mogą również posłużyć do zrobienia marcepanu w czekoladzie. Wystarczy
w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i dodać trochę śmietanki 30%. W takim roztworze maczamy nasze kulki marcepanowe lub śliwkę z marcepanem i mamy super słodycze w domowym wydaniu.
Wkładamy do lodówki, na kolejną godzinę.
Wyjmujemy tuż przed podaniem.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej