mania rollowania: orkiszowe cinamon rolls :)

mania rollowania: orkiszowe cinamon rolls :)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
na drugie śniadanie, na imprezę, na słodką przekąskę, na wynos jako gościniec itd. podawane na ciepło do kawy smakują mi najbardziej :) przepis na ok. 20szt o średnicy sporego kubka :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Odkładam 1/3 ilości masła na później - do przygotowania nadzienia.
    Odsypuję 1/3 ilości cukru na później - do przygotowania nadzienia.

  2. Miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieram z cukrem. Gdy już cukier się rozpuści, dodaję po 1 żółtku ciągle miksując. Tu praca miksera się kończy.

  3. Drożdże wsypuję do mąki i mieszam rozprowadzając je mniej więcej równomiernie.
    Do masy jajeczno-maślanej dodaję mąkę z drożdżami i mieszam drewnianą łyżką. Jedną szklankę, drugą, przy trzeciej zagniatam ciasto dłonią. Jesli jest zbyt ścisłe, twarde, dolewam 3-4 łyżki ciepłej wody (ok. 35-40 stopni, mniej więcej temperatura ciała człowieka).

    Odstawiam na godzinę w szklanej (nigdy metalowej) misie i przykrywam wilgotną bawełniana ściereczką. Ciasto podwoi objetość.

  4. Lekko zagniatam, 3 minutki, wypuszczając bąbelki powietrza z wyrośniętego ciasta. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na prostokąt grubości 1-1,5 cm.
    Ciasto smaruję odłożonym wcześniej miękkim masłem (uzywam pędzla kuchennego).
    Odłozony cukier mieszam z cynamonem i posypuje równomiernie prostokąt ciasta, zostawiając 2 cm nieposypanego ciasta od dłuższego boku na sklejenie.
    Zwijam luźno rulon jak na roladę - dłuższym bokiem - tak by powstał wałek.
    Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam na jakieś 20 minut, ciasto jeszcze lekko podrośnie - tyle, ze luźne zwinięcie nie będzie widoczne, przestrzeń się wypełni.

  5. Wałek ciasta kroję ostrym nożem na ok. 1,5-2 cm plastry i każdy plaster płasko jak kanapkę układam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Ciasto urośnie, więc zostawiam przestrzeń. wchodzi 9-10 szt na jedną blaszkę.
    Piekę w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wyłączeniu, nie wyjmuje od razu rollsów z piekarnika, lekko ucylam drzwiczki i po 15 minutach wyjmuje na kratkę do wystudzenia.

    Gotowe! Kto lubi baaaardzo słodkie, może polać lukrem :) Czasem tez tak robię :)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 30 grudnia 2017
Jakie ładniutkie :) Częstuję się jednym :))))
DomowaPiwniczka 30 grudnia 2017
bardzo proszę :)
Składniki
Składniki