Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowo-kawowy wieniec"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 211
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 211
Składniki
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej wlej: mleko, olej, kawę, wbij jajka, zmiksuj. Masę wlej do suchych składników i wszystko krótko zmiksuj.
Ciasto przelej do silikonowej okrągłej formy z kominem (jeśli używasz innej niż silikonowa, to nasmaruj ją tłuszczem i wysyp bułką tartą). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st.
Ciasto wystudź, wyjmij z formy i rozetnij ostrym nożem na 3 jed nakowej grubości krążki.
Przygotuj krem: 1 łyżkę kawy rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, ostudź. Mandarynki osącz, część odłóż do dekoracji, resztę pokrój. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dosypując cukier. Śmietanę połącz z serem. Krem podziel na 2 części, do jednej wlej kawę, wymieszaj.
Spodni krążek ciasta posmaruj 1/2 białego kremu, przykryj drugim i posmaruj resztą białego kremu. Rozłóż pokrojone mandarynki, przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Wieniec posmaruj ciemnym kremem. Oprósz pozostałą kawą (przez sitko), udekoruj mandarynkami i ew. ziarenkami kawy.Źródło: Tina